Informe del projecte

Alumnes participants: Marta Rodríguez, Inés Olivencia i Natalia Viedma.

Escola Garbí Pere Vergés d’Esplugues de Llobregat - Barcelona

Títol del vídeo: Dona sang!

Per què han triat aquests ODS: Hem triat l’ODS 3: SALUT I BENESTAR ja que hi ha una crisi sanitària mundial sense precedents, agreujada per la covid-19. El nostre objectiu és conscienciar a les famílies de la nostra escola i a la societat sobre la importància de donar sang, mitjançant un vídeo i també amb una campanya de donació de sang a la nostra escola.

Quina és la causa que els mou: Les causes que ens han mogut a fer aquest vídeo i aquesta campanya son diverses. L’arribada de la pandèmia de covid-19 ha afectat directament les reserves de sang a Catalunya, les quals han disminuït notablement per la gran quantitat de malalts als hospitals. Cal tenir en compte, que en els últims mesos, s’han recuperat moltes de les intervencions i tractaments aplaçats per la pandèmia, i per tant, la demanada de sang és superior a la d’altres anys.

Els experts diuen que nou de cada deu persones necessitaran una transfusió de sang al llarg de la seva vida, cosa que deixa una clara idea de la importància de donar sang. Molts hem patit de prop la situació de tenir un familiar a l'hospital per un accident, i sabem la impotència que se sent al no poder fer res per ajudar. La sang no es pot fabricar malgrat els avenços científics. La única solució és que una persona vulgui donar una petita quantitat de la seva sang, de forma voluntària i altruista.

Aquesta connexió entre tots nosaltres i la possibilitat d'oferir vida és molt especial, és una de les poques coses que tots tenim en comú. Gent de totes les nacionalitats, races, gèneres i religions funcionem amb el mateix component, la sang. No hi han gaires maneres tan simples d'oferir tant amb una senzilla punxada.


Quins són els contextos d'anàlisi
: Hem fet recerca per saber la quantitat de sang que es necessita a casa nostra cada dia, i també l’estat actual de les reserves de sang a Catalunya. Sabem que arran de la pandèmia hi ha hagut un descens important de donacions - es van reduir en un 80%. El món va parar durant tres mesos, però la sang, el plasma i les plaquetes es necessiten els 365 dies de l'any.


Quines han estat les fonts d'informació
: Les fonts d'informació han estat diferents webs d'internet verificades, amb estudis i informació comprovada. A més a més, hem comptat amb l'ajuda d'un professional del nostre entorn familiar que ens ha explicat més detalladament aspectes relacionats amb aquest tema. També, la nostra mestra de ciències ens ha ajudat a entendre millor tots conceptes més tècnics sobre la sang, la circulació, etc.


A quin públic s'adrecen
: Aquest vídeo està adreçat i és apte per públic de totes les edats.

• Per què van decidir transmetre la informació d'aquesta manera: Perquè creiem que fent un vídeo s'entén molt millor el tema i és molt visual. A més, en el nostre cas, hem afegit àudio al vídeo. Pensem que d'aquesta manera podem arribar més a les persones i tocar el cor de la gent que el vegi perquè s'animin a donar sang.

Quin impacte creuen que podrien aconseguir en la societat a partir del vídeo i què busquen despertar en el seu públic (accions o fets concrets): Busquem despertar la solidaritat i l'empatia de la gent amb aquelles persones que estan patint i que de veritat necessiten la nostra ajuda. Volem conscienciar sobre que per salvar vides no es necessita saber-ne molt, ni tenir molts diners ni tenir molta influència. Donar sang és una manera perfecta d'ajudar i de contribuir en la nostra societat. És per això que amb aquest vídeo busquem animar a més gent a sumar-se a aquesta iniciativa. La sang és un dels pocs components que la sanitat no pot comprar ni fabricar i per poder treballar els metges necessiten que tu i jo el compartim!


Com ha estat el procés de treball: Durant les primeres sis setmanes del segon trimestre hem estat investigant sobre la sang i les donacions. Hem fet cartells informatius, mapes conceptuals, presentacions i activitats diverses relacionades amb el tema. Finalment, vam organitzar una campanya de donació de sang a la nostra escola i vam animar a les nostres famílies que participessin en el projecte. Va ser durant aquella tarda quan vam gravar gran part del contingut del nostre vídeo.


Com es van distribuir les funcions i les tasques
:

El nostre procés de treball va començar amb una reunió on vam intentar empatitzar amb el neguit de tenir una persona propera a l'hospital. Això ho vam acabar plasmant amb el "Stop motion" del principi del vídeo, que representa gràficament una situació crítica on una persona anònima que ni tan sols coneix al pacient, el salva gràcies a la seva sang. A continuació, va arribar el dia de portar a la pràctica la campanya després de tant temps de preparació. Tot estava a punt i la donació va començar. Ens vam sorprendre amb la quantitat de gent que de manera altruista va venir a regalar-nos el seu temps per col·laborar en aquesta iniciativa (53 persones!). Vam estar parlant amb els donants,  organitzant el funcionament i també gravant aquell moment més representatius de dia. El grup mèdic, les instal·lacions, els cartells publicitaris, les bosses de sang... Un cop teníem plasmat el problema, les situacions mèdiques crítiques i la solució, va afegir una part informativa (els  requisits per ser donant). No volem que això només serveixi per conscienciar, volem que sigui útil i que realment puguem arribar a que més gent es faci donant. Finalment, l'última escena en la qual es veu una persona que li regala el seu cor a l'altre representa la solidaritat, l'estima, l'empatia i les ganes d'ajudar: els únics components que necessitem fer sentir la veritable felicitat.


Què han après durant el procés de planificació i realització del vídeo
: Globalment hem après sobre la sang i el funcionament de l’aparell circulatori, sobre el procés de donació de sang – i com és de necessari interioritzar aquesta pràctica com un hàbit de participació social – i, finalment, sobre aspectes de comunicació. A més hem dut a terme un servei de promoció de la salut a la nostra escola. Vam aprendre sobre el funcionament d’una donació, des de dins i des de fora. El fet de posar-nos en la pell dels sanitaris també ens va ajudar molt. Hem pogut veure la importància d’aquest tipus d’iniciatives. Per últim també hem après a treball en equip i a organitzar-nos.


Comentarios

Entradas populares de este blog